Löpning är en relativt billig sport eftersom den inte kräver särskilt mycket utrustning. Ett par bra löpskor är oftast det enda som krävs för att löpträna. Om du tränar för ett maraton eller ett ultramaraton krävs det dock mer utrustning eftersom du tränar under längre tid än den genomsnittliga motionären. Här hittar du mer information om den bästa maratonutrustningen.
Skor
Skorna är den absolut viktigaste utrustningen för maratonlöpare. Långdistanslöpning utsätter kroppen för en enorm påfrestning genom regelbundna stötar. Framför allt knän, höfter och leder är vanliga skadeområden bland löpare. Ofta beror det på för hård träningen eller för dåliga skor. Skorna bör vara anpassade efter dina fötter och det underlag som du springer på. Om du oftast springer på asfalt bör skon vara lämpad för det. Tänk på att de flesta maratonlopp sker i stadsmiljö och därför bör även majoriteten av din träning ske på hårt underlag. Skor som lämpar sig för asfalt har ofta en ordentlig dämpning för att vara skonsam mot knän och leder. Däremot är det många ultralopp som sker i terräng och då behöver du en lättare sko som klarar av tekniskt svåra partier. Det kan vara en bra idé att gå till välsorterad butik som är specialiserad på löparskor. Ofta kan personalen hjälpa dig att hitta en sko som är skräddarsydd efter din fot och ditt löpsteg. Tänk även på att välja en löpsko som är minst en storlek större än din vanliga skostorlek eftersom fötterna lätt svullnar upp vid långdistanslöpning.
Vätskebälte & Ryggsäck
När du springer långa distanser är det viktigt att du får i dig vätska och energi. Det är ingen bra idé att vara ute i flera timmar utan att dricka eller äta. Under de flesta maratonlopp serveras dryck och energi längs banan och det är viktigt att du redan under träning vänjer kroppen att få i sig vätska och energi under löpträningen. Det är under träningen som du testar vad som passar dig och din kropp. På tävlingsdagen ska du inte experimentera med kosten. På träning är ett vätskebälte eller en vätskeryggsäck mycket praktiska. De sitter ofta stabilt på kroppen och har ofta små fickor där du kan lägga i gel, bars eller någon annan form av energi.
Kläder för alla väder
Maratonträning pågår året runt. Det är mycket viktigt att träna regelbundet och därför går det inte att ställa in planerade löprundor på grund av dåligt väder. Även på vintern och vid regn måste du ut och löpträna. Det går såklart att springa på löpband, men de flesta föredrar att springa ute i naturen. Framför allt långpassen som ibland är omkring 30 kilometer är bättre att springa utomhus. Därför bör du investera i löparkläder för alla väder. Kroppen blir varm av att springa och oftast krävs det inte särskilt varma kläder, men en vindtät jacka, vantar, mössa och buff är nödvändigt att införskaffa.
Pulsklocka
Pulsklockor är en populär löputrustning som ofta går att köpa begagnat till ett bra pris. Dels hjälper pulsklockan dig att hålla kolla på distansen, men även hastigheten och pulsen. Om du tränar efter ett specifikt tidsmål är det viktigt att du håller rätt tempo under långpassen på träningen. Om du vill springa i mål på 4 timmar måste du hålla ett genomsnittstempo på 5:41 minuter per kilometer. Det är viktigt att du har ett realistiskt tidsmål och att du anpassar träningen till din planerade maratonfart för att ta reda på om du klarar av det.